Reisinspiratie

Dragsholm Slot een luxe kasteelhotel in Vindekilde, Denemarken

Er zijn zo van die plekken waar alles harmonieus in mekaar lijkt te vloeien.  Dramatische zeezichten, stijle rotskliffen, uitgestrekte zandstranden,  een zinderende geschiedenis en een buitengewone gastronomische traditie met uitstekende wijnen. 

UNESCO Global Geopark Odsherred in het noordwesten van de Deense regio Sjælland is er zo een.  Het landschap van dit grillige schiereiland kreeg zijn huidige vorm tijdens de laatste ijstijd, zo een twintigduizend jaar geleden.  De Lammefjord was toen nog bedekt met een dik pak ijs.  Wanneer dit wegsmolt bleef er een laag organische materiaal over boordevol voedingstoffen. 

Temidden van dit alles ligt Dragsholm Slot.  Het kasteel heeft zijn naam gekregen dankzij zijn ligging.  De vikingen vermeden de woelige zee rond het Odde schiereiland en sleepten hun boten liever over de landengte tot in de kalme wateren van de fjorden. Drag betekent ‘smalle landstrook’.  Destijds stond het kasteel op een klein eilandje (holm) omgeven door drassige weilanden en meren.  

Het originele kasteel werd rond 1215 gebouwd door de bisschop van Roskilde en is een van Denemarkens oudste seculiere gebouwen dat nog in gebruik is.   Bisschop Peder Sunesen liet er dezelfde triptiek-ramen bouwen als in de kathedraal van Doornik.  Het is zeer aannemelijk dat hij hier zijn inspiratie opdeed en zo de gotiek naar Denemarken bracht.  In de middeleeuwen werd het originele paleis omgebouwd tot een versterkt kasteel.  Tijdens de Graven Vete (1534-1536),  een successieoorlog tussen Graaf Christoffel van Oldenburg en de toekomstige koning Christiaan III,  was Dragsholm Slot het enige kasteel in Zeeland dat het leger van de graaf kon weerstaan.   

Na deze oorlog slaagde Christian III er in om met de hulp van de Hanzesteden het lutheranisme in Denemarken op te leggen.  Het kasteel kwam in handen van de kroon een deel lange tijd dienst als gevangenis.  

In de barok periode kwam het kasteel in privé handen en kreeg het zijn huidige vorm.  De recentste ingrijpende renovatie vond plaats net na de Eerste Wereldoorlog wanneer Baron Zytphen Adeler koos voor een laat romantische stijl die we nog steeds zien in de salons.  Hij was het die het initiatief nam om de Lammefjord droog te leggen en 5000 hectare vruchtbaar land beschikbaar te maken voor tuinbouw,  wat de regio de bijnaam moestuin van Denemarken opleverde.   Sinds 1960 doet Dragsholm Slot dienst als hotel.  

Er wordt al lang niet meer gevochten in en rond het kasteel,  behalve dan om een tafel te bemachtigen in het Slot Gourmet restaurant.   Onder leiding van chef-kok Jeppe Foldager (1986) werd Dragsholm slot een gastronomische bestemming op zich.  Ondanks zijn jong leeftijd heeft Jeppe heel wat ervaring opgedaan,  onder andere als souschef bij Søllerød Kro waar hij deel uitmaakte van de Bocuse d’Or.    Recentelijk was hij chef-kok bij Alberto K en Restaurant Kanalen. Jeppe heeft ambities die overeenkomen met die van het kasteel en heeft veel zin om mee te gaan in het verhaal van het kasteel en vindt het heerlijk om daar te zijn waar de wortels leven en groeien.  

Na een gastronomische belevenis bij het haardvuur schrijden de gasten voldaan over de krakende trappen naar hun sfeervolle vertrekken.   Een deugddoende nachtrust is gegarandeerd in een van de luxueuze kamers met comfortabele Hästens bedden.  Net zoals in de salons zijn ook hier kenmerken terug te vinden uit de Late Romantiek,  net zoals de baron het ook wilde.  

Niets zo zalig dan voor het ontbijt te gaan zwemmen in zee,  na een kwartiertje wandelen langs de velden sta je zo op het strand.  De rest van de dag kan je eindeloos wandelen of mountainbiken langs tientallen bewegwijzerde trails.  

Kopenhagen ligt op slecht een uur rijden en vormt een uitstekend begin of slot aan een culinaire verwen break.  

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.