Logo wit | Travel Distillery - Luxe Reizen

Reisinspiratie

Castello di Reschio: sprookjeshotel op de groene heuvels van Umbrië

Een eeuwenoud landgoed waar verfijnd design samenleeft met de meest authentieke natuur. De stijl is hedendaags klassiek met een knipoog naar de Italië van de jaren ’30.  Een gezellige bibliotheek met open haard,  kamers met terracotta tegels…  Bijna elke meubelstuk is in Italië gemaakt of gerestaureerd in de Tabaccaia,  de voormalige tabaksfabriek,  het creatieve brandpunt van het landgoed.

Het begon allemaal in 1984.

Graaf en gravin Antonio Bolza waren op zoek naar een rustig vakantiehuis, ver weg van alle drukte. Ze vonden het in Umbrië.  Op dat moment was het hen nog niet duidelijk dat ze waren terecht gekomen op een landgoed bezaaid met oude verlaten boerderijen.  De familie besloot om Reschio hun thuis te maken en kocht het volledige landgoed van 1500 hectare in 1994.   Hun droom kreeg vorm,  de 50 boerderijen werden langzaam gerestaureerd en beschikbaar gemaakt voor gelijkgestemde zielen – mensen die op zoek zijn naar rust en afzondering in een ongerept stuk Italiaans platteland.   Tenslotte werd ook het 10e-eeuwse kasteel gerestaureerd, wat nu het 36 kamers tellende hotel Castello di Reschio is.  De stijl is hedendaags klassiek met een knipoog naar de Italië van de jaren ’30.  Een gezellige bibliotheek met open haard,  kamers met terracotta tegels…  Bijna elke meubelstuk is in Italië gemaakt of gerestaureerd in de Tabaccaia,  de voormalige tabaksfabriek,  het creatieve brandpunt van het landgoed.

Droom even mee weg en beeld je in hoe een dag er zou kunnen uitzien.  Sta vroeg op en wandel langs de kasteelmuren door de tuin. Enkel het ruisen van de wind door de parasol bomen doorbreekt de stilte. Het landschap is geluld in de traag optrekkende mist. Het zwembad ligt erbij als een perfecte spiegel. Bijna zonde om erin te springen, maar je doet het toch. Het voelt als wild zwemmen, terwijl je over de rimpelingen naar het golvende uitzicht achter je glijdt met cipressen,  olijfbomen en eeuwenoude wijngaarden.

Volledig ontspannen en opgefrist schrijdt je naar het Ristorane Al Castello voor het ontbijt.  Vanop de ramparts heb je een wijds uitzicht op de omringende heuvels.   Met een espresso overpeins je wat de dag zal brengen.

Het uitzicht nodigde uit om de omgeving te verkennen,  en waarom niet per fiets?  Het ongerepte landgoed is de plek bij uitstek om op twee wielen te verkennen, met kilometers aan paden om op rond te racen of om zachtjes overheen te cruisen met de wind in je haren.

Ofwel maak je een rustige natuurwandeling.  De heuvels en eeuwenoude bossen zitten vol wilde dieren, van wilde zwijnen en reeën tot vossen en stekelvarkens.   De expertise van een ervaren ranger geeft je de beste kans om een glimp op te vangen van deze wezens voor wie Reschio hun thuis is.

Vanaf half september begint het truffel seizoen.  Een lokale expert neemt je graag me naar een naburige boerderij  op jacht naar deze zeldzame delicatesse.   Aansluitend maak je een creatieve wandeling in de kookschool,  waar een van de expert chefs laat zein hoe je het beste van de lokale producten kan omzetten in een onvergetelijke Italiaans maaltijd.

In de namiddag maak je een uitstap in de omgeving.   Castello Di Reschio is hiervoor een uitstekende uitvalsbasis.  De landschappen van Umbrië en Toscane inspireerden de doeken van de schilders uit de Renaissance, en het verkennen van de wazige heuvels, middeleeuwse stadjes op heuveltoppen, musea en kunstgaleries is een zeldzame traktatie.

Binnen een uur rijden van Reschio liggen de betoverende steden Assisi, Arezzo, Cortona, Gubbio, Perugia en Siena. Het lange zomerseizoen staat in het teken van openluchtconcerten en opera, maar ook van kleine seizoensgebonden festas die in dorpen en steden worden gehouden. Dan is er nog het eten om te ontdekken en de Sangiovese wijnen om te proberen…

Je keert terug in de late namiddag.   Om uit te rusten en volledig te ontspannen na een goed gevulde dag is niets beter dan te genieten van de spa.   De oude wijnkelders van het kasteel, zijn omgetoverd tot een stomend, dromerig toevluchtsoord geïnspireerd door de oude Romeinse baden.  Elke behandeling – van massages en gezichtsbehandelingen tot traditionele badrituelen – is volledig op maat gemaakt en richt zich op je specifieke lichamelijke behoeften. Nadien kan je nog even relaxen in het zoutwaterzwembad, verlicht door hoge ramen waardoor de zonnestralen de ruimte binnenvallen.  Of laat je door en door verwarmen in de stoomruimte, verwerkt in een oude gewelfde stenen kelder.   Naast de hammam is er ook een traditionele Zweedse sauna gemaakt van mediterraan eikenhout.

Een sfeervol diner staat je te wachten in Ristorante al Castello.  Elke avond worden hier traditionele Italiaanse specialiteiten geserveerd.  Bijna alles wat op je bord komt is afkomstig van het domein zelf;  net geplukte groenten uit de moestuin, olijfolie van de olijfgaard, truffels uit de bossen en verse vis uit het meer.  De chef-koks zoeken alleen de beste lokale ingrediënten en verzamelen zorgvuldig weinig bekende delicatessen van het landgoed. Ze toveren eenvoudige maar verrukkelijke menu’s op tafel die geserveerd worden op een haast filmische locatie.

Sluit de dag af in de ‘Bar Centrale’,  het middelpunt van het restaurant. De bar is bijna een kunstwerk op zich en ademt een sfeer van ouderwetse Italiaanse glamour en is de natuurlijke ontmoetingsplek geworden.

Er staat je nog één cadeautje te wachten vandaag,  het openen van je kamerdeur.  Alles is er subtiel en sensueel.  Een lokaal gemaakt badmeubel van glad hout en messing hier, een hand gestikt linnen gordijn daar, oude balken die je wilt aanraken en prachtige stoffen die je wilt strelen. Terracotta stenen of houten vloeren, op maat gemaakte meubels en marmeren badkamers – allemaal overspoeld met natuurlijk licht, met uitzicht over het glooiende landschap en op de ovale binnenplaats van het kasteel.  Slaap zacht…

Reschio nodigt u uit om deel te nemen aan deze voortdurende reis, waar het verleden wordt gevierd en het heden wordt gewaardeerd, te midden van het tijdloze landschap van Umbrië.

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.